Perhekuntoutus

Perhekuntoutusta vahvalla tuella

Lapsen tarpeet, etu ja terve kehitys ovat perhekuntoutuksen perusta. Käymme asiakkaan kanssa yhdessä äitiysneuvolassa ja PKKS:n äitiyspoliklinikalla. Vanhempien niin halutessa Kostamokodin työntekijä voi olla mukana synnytyksessä. Perheen ollessa sairaalassa Kostamokodin henkilökunta käy päivittäin tapaamassa heitä.

Vauvan ja perheen kotiutuessa Kostamokotiin henkilökunta antaa apua ja tukea vauvan hoitoon liittyvissä asioissa. Teemme viikoittain vanhemmuuden viikkoarvion, jossa vanhemmat ja henkilökunta tekevät yhteenvedon kuluneen viikon arjesta vauvan kanssa. Neuvolakäynnit hoidamme yhdessä perheen kanssa. Kuntoutuksen aikana teemme perheen kanssa Bentovim-Millerin menetelmän mukaisesti perhearviointia. Menetelmä on kehitetty perheen toimintakyvyn, voimavarojen, vahvuuksien ja vaikeuksien arviointiin. Kostamokodilla on käytettävissä perhe- ja pariterapeutin sekä tarvittaessa Fondon toimintaterapeutin palvelut. Työryhmässämme on myös pitkään lastenneuvolassa työskennellyt terveydenhoitaja.

Jokaisen asiakkaan kanssa laadimme henkilökohtaisen kuntoutussuunnitelman, jossa huomioimme kunkin yksilölliset kuntoutustarpeet. Hyödynnämme kuntoutussuunnitelmassa ja tavoitteen asettamisessa sekä arvioinnissa GAS-menetelmää. Ohjaajasuhde on luottamussuhde, jonka perustana on aito, avoin ja rehellinen, asiakkaan kuntoutumista palveleva dialogi. Jokaisella asiakkaalla on vähintään kaksi omaohjauskeskustelua viikossa. Ohjaajan tuella hoidamme myös käytännön asioita ja pidämme yhteyttä viranomaisiin.

Perhe­kuntoutuksen oma­valvonta­suunnitelma

Teemme tiivistä yhteistyötä lastensuojelun ja muun verkoston kanssa. Verkostopalaverit mahdollistavat parhaan yhteistyön lapsen hyväksi ja niiden tarkoituksena on auttaa asiakkaitamme luottamaan lastensuojelun olevan perheen selviytymistä tukeva yhteistyökumppani.

Kodikkaasti yhteisössä perheen kesken

Perhetalossa on jokaiselle perheelle oma huone sekä koko talon yhteinen olohuone ja keittiö. Pääsääntöisesti valmistamme ruoan yhdessä asiakkaiden kanssa. Nautimme lämpimän ruoan kahdesti päivässä. Huomioimme lapset aterioiden suunnittelussa. Neuvomme ja tuemme vanhempia lapsen terveellisen ja ikäkauteen sopivan ravinnon valmistamiseen.

Arkisin päivät alkavat aamupuurolla, viikonloppuisin runsaalla brunssilla. Kahvia ja välipalaa on tarjolla jokaisen oman tarpeen mukaan. Asiakkailla on mahdollisuus osallistua ruokalistan suunnitteluun ja leipoa inspiraation iskiessä. Syntymäpäivät, läksiäiset ja muut merkkipäivät juhlimme yhteisöllisesti herkutellen asiakkaan toiveen mukaisesti.

Ryhmät ja harrasteet lapsilähtöisesti

Kostamokodilla on erilaisia ohjattuja ryhmiä päivittäin. Ryhmien teemoja ovat muun muassa päihdehoito, arki sujuvaksi, vanhemmuus, perhehoito, naisten ryhmä ja liikunnalliset ryhmät. Kerran viikossa pidämme yhteisökokouksen, jossa kaikki pääsevät vaikuttamaan Kostamokodin arjen toimintaan. Asiakkaamme osallistuvat myös Joensuun AA- ja/tai NA-ryhmiin kaksi kertaa viikossa. Mahdollistamme vanhempien osallistumisen ryhmiin järjestämällä lapsille hoidon. Lasten ollessa ohjaajien hoidossa, voivat vanhemmat myös saada omaa ja yhteistä aikaa.

Kostamokodilla voit harrastaa liikuntaa lenkkeillen luonnonkauniissa maalaismaisemassa tai monipuolisella kuntosalilla. Musiikkitila soittimineen on vapaassa käytössä. Joka toinen viikonloppu käymme talon ulkopuolella harrasteissa kuten keilaamassa, elokuvissa, ulkona syömässä tai retkeilemässä. Harrasteesta riippuen, lapset ovat vanhempiensa mukana.

Pienin askelin kotia kohti

Pidämme säännöllisesti yhteyttä asiakkaan lähettävään tahoon ja järjestämme kuntoutusjakson aikana verkostotapaamisia joko etäpalaverina tai kasvokkain.

Kuntoutusprosessin edetessä perheellä on mahdollisuus käydä kotiharjoittelussa. Harjoittelut toteutetaan suunnitelmallisesti osana kuntoutusprosessia.

Ennen kotiutumista suunnittelemme perheen ja yhteistyötahojen kanssa, millaista tukea perhe tarvitsee arkeensa. Kuntoutusjakson lähestyessä loppuaan, laadimme perheen kanssa kotiutumissuunnitelman, jossa listataan muun muassa hoidettavat käytännön asiat, avohoitokontaktit, mahdolliset riskit retkahdukseen sekä selviytymiskeinot.

Arvioimme kuntoutuksen vaikuttavuutta ottamalla asiakkaaseen yhteyttä kotiutumisen jälkeen 1kk, 3kk, 6kk ja 12 kk kuluttua.

Kostamokotiin on mahdollista hakea intervallijaksoja, jotka suunnitellaan yhdessä perheen ja tukiverkoston kanssa.

Päivystyspuhelin 24/7: 013 312 790
Päihdekuntoutus:
Perhekuntoutus:

Sähköposti: info@kostamokoti.fi
Osoite: Pitkälammentie 12, 83430 Käsämä