Päihdekuntoutus

Katkolta kuntoutukseen

Kostamokodilla asiakas on tärkein. Työskentelymme on asiakaslähtöistä ja yksilöllisyyden huomioivaa. Kokemuksemme mukaan käyttämämme kognitiivinen työote kehittää asiakkaan kykyä havainnoida omia ajatuksiaan, uskomuksiaan ja tulkintojaan, sekä niihin liittyviä vääristymiä.

Asiakkaan kanssa yhdessä määrittelemme läheisten osuuden kuntoutusprosessissa. Läheisten vierailut Kostamokodille toteutetaan sovitusti ja tarvittaessa läheisille järjestetään yöpymismahdollisuus. Läheisillä on halutessaan mahdollisuus osallistua Teamsin välityksellä Kostamokodin ylläpitämään Läheisryhmään.

Arkielämän taitoja ja vastuuntuntoa opettelemme hoitamalla Kostamokodin arjen askareita yhteisöllisesti yhdessä henkilökunnan ja muiden kuntoutujien kanssa. Jokaisella asiakkaalla on viikoittain vaihtuva vastuualue. Samalla opimme päivärytmiä ja rutiineja.

Jokaisen asiakkaan kanssa laadimme henkilökohtaisen kuntoutussuunnitelman, jossa huomioimme kunkin yksilölliset kuntoutustarpeet. Hyödynnämme kuntoutussuunnitelmassa ja tavoitteen asettamisessa sekä arvioinnissa GAS-menetelmää. Ohjaajasuhde on luottamussuhde, jonka perustana on aito, avoin ja rehellinen, asiakkaan kuntoutumista palveleva dialogi. Jokaisella asiakkaalla on vähintään kaksi omaohjauskeskustelua viikossa. Ohjaajan tuella hoidamme myös käytännön asioita ja pidämme yhteyttä viranomaisiin.

Kostamokodin työntekijöillä on rahapeliriippuvuus hallintaan koulutus peliongelmaisten auttamiseksi. Asiakkailla on myös tarvittaessa mahdollisuus saada nepsyvalmennusta (neuropsykiatrinen valmennus). Suuttumuksen hallintakurssin tavoitteena on lisätä ymmärrystä, miksi omaa käytöstä on syytä tarkkailla sekä lisätä suuttumuksen hallinnan taitoja eri tilanteissa. Kostamokodilla suuttumuksen hallintaa opetellaan yksilöohjauksena.

Asiakas on oman elämänsä asiantuntija. Siksi meillä on viikoittainen asiakasraportti. Raportilla asiakas yhdessä henkilökunnan kanssa käy läpi vointinsa ja ajankohtaiset asiansa.

Kotiruokaa ja korvapuusteja

Kostamokodilla asiakkamme majoittuvat yhden hengen huoneissa tai perhehuoneessa. Lisäksi meillä on yksi huone, jonne voi ottaa mukaan lemmikin.

Pääsääntöisesti valmistamme ruoan yhdessä asiakkaiden kanssa. Nautimme lämpimän ruoan kahdesti päivässä. Arkisin päivät alkavat aamupuurolla, viikonloppuisin runsaalla brunssilla. Kahvia ja välipalaa on tarjolla jokaisen oman tarpeen mukaan. Asiakkailla on mahdollisuus osallistua ruokalistan suunnitteluun ja leipoa inspiraation iskiessä. Syntymäpäivät, läksiäiset ja muut merkkipäivät juhlimme yhteisöllisesti herkutellen asiakkaan toiveen mukaisesti.

Ryhmät ja harrasteet

Kostamokodilla on erilaisia ohjattuja ryhmiä päivittäin. Ryhmien teemoja ovat muun muassa päihdehoito, arki sujuvaksi, naisten ryhmä ja liikunnalliset ryhmät. Kerran viikossa pidämme yhteisökokouksen, jossa kaikki pääsevät vaikuttamaan Kostamokodin arjen toimintaan. Asiakkaamme osallistuvat myös Joensuun AA- ja/tai NA-ryhmiin kaksi kertaa viikossa.

Kostamokodilla voit harrastaa liikuntaa lenkkeillen luonnonkauniissa maalaismaisemassa tai monipuolisella kuntosalilla. Musiikkitila soittimineen on vapaassa käytössä. Joka toinen viikonloppu käymme talon ulkopuolella harrasteissa kuten keilaamassa, elokuvissa, ulkona syömässä tai retkeilemässä.

Kuntoutuksesta avohoitoon

Pidämme säännöllisesti yhteyttä asiakkaan lähettävään tahoon ja järjestämme kuntoutusjakson aikana verkostotapaamisia joko etäpalaverina tai kasvokkain.

Kuntoutusprosessin edetessä asiakkaallamme on mahdollista käydä harjoittelemassa siviilielämää. Harjoitteluvapaat toteutetaan suunnitelmallisesti osana kuntoutusprosessia.

Kuntoutusjakson lähestyessä loppuaan, laadimme asiakkaan kanssa kotiutumissuunnitelman, jossa listataan muun muassa hoidettavat käytännön asiat, avohoitokontaktit, mahdolliset riskit retkahdukseen sekä selviytymiskeinot.

Halutessaan asiakkaalla on mahdollisuus tehdä palvelupyyntö intervalli-jaksolle Kostamokotiin.

Arvioimme kuntoutuksen vaikuttavuutta ottamalla asiakkaaseen yhteyttä kotiutumisen jälkeen 1kk, 3kk, 6kk ja 12 kk kuluttua.

Päivystyspuhelin 24/7: 013 312 790
Päihdekuntoutus:
Perhekuntoutus:

Sähköposti: info@kostamokoti.fi
Osoite: Pitkälammentie 12, 83430 Käsämä